Contact   |   Volg ons TwitterFacebook
Volg ons TwitterFacebook
Datum: 05 maart 2018
Bron: AIJC

Vikingrace

Dit weekend werd in Heerenveen de Vikingrace gereden. De Vikingrace is de enige grote internationale schaatswedstrijd voor junioren tot en met 16 jaar in Europa. Met deelnemers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Zwitserland, Estland, Wit Rusland, Ierland, Groot Brittannië en een Fries team. De wedstrijd werd dit voor de 30e keer georganiseerd door STC Rutten.

Van de AIJC doen er meestal rijders mee. Dit jaar stonden er ook weer 3 AIJC’ers aan de start: Robin Groot, Isabel Grevelt en Yanick de Hoogd. Van Noordkop Skating deed Pien Smit mee.

Voor Robin, die traint bij het Regionaal Training Centrum in Haarlem, was het al weer de vijfde keer dat ze mee mocht doen wat betekent dat ze ook al vijf jaar met de top van Nederland meedraait en dat is bijzonder knap te noemen. Het is voor haar ook de laatste keer omdat ze nu bij de 16 jarigen meedeed.

De tegenstand voor Robin kwam vooral uit Nederland en Friesland en en met name Femke Kok die dan ook eerste werd in de eindstand. Robin werd tweede door de winst te pakken op een zeer sterke 1500 meter en met mooie tweede plaatsen op de 1000 en 3000 meter. Zij mocht ook samen met Raoul van Aken de landentrofee ontvangen doordat team Nederland het totaalklassement had gewonnen.

Isabel Grevelt deed ook al weer voor de derde keer mee en zij wist het eindklassement bij de 15 jarigen dit jaar voor het eerst te winnen! Met 3 overwinningen op de 500, 1000 en nog een keer op de 500 meter was zij op de afsluitende 1500 meter niet meer in te halen door haar grootste tegenstander van de laatste drie keer; Victoria Stirnemann uit Duitsland. Vooraf was dat onzeker omdat het verschil in pr 6 seconden was en Victoria maar 4,7 seconden moest inlopen op Isabel. Met maar liefst 3 pr’s heeft Isabel ook haar grenzen op de 1000 en 1500 meter (2.05,68) weten te verleggen getuige de typische pijn in de benen op de middenafstand. Zij kreeg de complimenten van Gunda Nieman-Stirnemann, de moeder van Victoria.

Yanick maakte zijn debuut bij de 12 jarigen op de Vikingrace. Hij mocht op het laatste moment invallen omdat hij eerste reserve was. Met een pr van maar liefst een seconde op de eerste 500 meter (42,46) was hij gelijk de snelste Nederlander achter twee zeer rappe Polen waarvan de snelste 40,98 wist te scoren. Op de tweede 500 lukte het niet helemaal goed maar stond hij nog net derde in het klassement vlak voor grote concurrent Ward Dielissen uit Nederland. Op de tweede dag weer een mooie 42,67 en een door hem niet verwachte 1.26,11 op de 1000 reede hij maar liefst 3 seconden van zijn pr af en eindigde derde in het klassement achter de twee Poolse deelnemers.

Voor Pien Smit was het de tweede keer dat ze meedeed, vorig jaar als winnares bij de 12 jarigen. Dit jaar eindigde ze als derde in het eindklassement op korte afstand van de eerste en tweede plaats. Met een eerste plaats op de tweede 500 meter en een pr op de 1000 van 1.25,82 stond zij op alle afstanden op het podium.

De twee wedstrijddagen werden afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, huldiging en feestavond.

Deel dit artikel:  
< terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle activiteiten. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Inschrijven